restart constientizare

Ce înseamnă restart – conștientizare – repoziționarea față de tine și de viață

Chiar dacă acest titlu sună pompos – Ce înseamnă restart – conștientizare- repoziționarea față de tine și de viață –  și ceva ce ar scrie un psiholog de mare anvergură, ideea centrală din spatele acestui articol poate fi surprinsă în melodia de final iconică, deși ironică, din The Life of Brian. Un film cu Monte Python, care se termină cu personaje bătute în cuie pe o cruce și fluierând „Uită-te mereu pe partea luminoasă a vieții…” – și este culmea umorului britanic!

 

Deși nu sunt Brian și „este doar o zgârietură” se aplică mai mult rănilor emoționale decât fizice, pot aprecia sentimentul din spatele acestui element de bază britanic. În esență, repoziționarea gândurilor înseamnă detectarea gândurilor pe măsură ce devin acrișoare – aproape ca un barometru de avocado – și să le transformăm în ceva mai pozitiv. Să-ți lași mintea să se atrofieze în nemulțumire și plângere este atât de ușor, iar după un anumit punct, chiar începi să te bucuri de dramă. Pe de altă parte, schimbarea vitezelor de perspectivă este dificilă, deoarece necesită previziune și efort – și cine vrea să-și recableze întreaga lume? Totuși, mintea noastră ar trebui să se mute de la farfuria haotică la cea organizată. În loc să vărsăm negativitate (adică „Această relație nu va dura”, „Nici măcar nu-mi place să fiu contabil”), mai bine găsim o modalitate de a smulge acele gânduri negre din mintea nostră.

Acest concept are probabil un termen psihologic mai sofisticat, dar repoziționarea gândurilor îți antrenează mintea să nu sară automat în cel mai negru scenariu. Știi acele spirale mentale – un fragment trece la altul și înainte să-ți dai seama, aplici la programe de doctorat germane și mănânci somon. Mintea este în mod natural vestul sălbatic; există atât de multe dimensiuni – combinații infinite de experiențe și interacțiuni umane – încât încercarea de a opri un gând organic pare imposibil. Dar pentru a nu înnebuni, ar trebui să folosești repoziționarea gândurilor atunci când balansoarul începe să se dezechilibreze.

Iar pentru mulți repoziționarea gândurilor vine la pachet cu un restart, din toate punctele de vedere. Dar totuși, ne este frică de testat, ne este frică de nou, ne este frică de necunoscut.

Totuși, poate sfaturile următoare vă vor ajuta să conștientizați că nu este imposibil, iar efectele ar putea să ne dicteze viața mai departe.

1. A o lua de la capăt nu este același lucru cu a te recupera după un eșec. Este un nou început și până acum ai dobândit experiență și cunoștințe care te vor ajuta să îți atingi obiectivele. Reaprinde-ți pasiunea imaginându-ți cum te vei simți când vei obține rezultatul dorit.
2. Deplasarea prin viață este ca atunci când urci scările. Urci o treaptă sau două, apoi te stabilizezi și deși s-ar putea să cobori o treaptă, tot ești mai sus decât erai înainte. Acesta este procesul vieții. Ai puțină răbdare cu tine și cu noua ta direcție.
3. Sfârșiturile nu sunt neapărat lucruri rele. Chiar dacă ți-ai pierdut locul de muncă, economiile sau casa, ceea ce îți pregătește viitorul poate fi mai bun decât ceea ce aveai înainte. Și asta mă duce cu gândul la niște versuri din Eminescu: Bătrânul Phoenix arde în văpaie/Și din cenușa proprie renaște(Un Phoenix e o pasăre-n vechime)
4. Să o iei de la capăt poate fi înfricoșător, dar poate fi și un motiv de sărbătoare. Gândește-te la asta ca fiind incitant și multe dintre sentimentele tale anxioase vor începe să se estompeze. Mintea noastră este cea care face restartul înfricoșător versus entuziasmant.
5. Amintește-ți că viitorul tău nu este guvernat de trecutul tău. Indiferent de ceea ce s-a întâmplat în viața ta, poți găsi o modalitate de a face lucrurile puțin mai bune pentru tine și, sperăm, și pentru cei din jurul tău.
6. A trebui să o ia de la capăt este diferit de a alege să o ia de la capăt. Pentru mulți ale căror vieți sunt încă în haos din cauza vremurilor grele în care ne aflăm, a o lua de la capăt nu este o alegere. Poate fi greu să accepti sprijinul altora.
7. Dacă nu poți opri un obicei prost, începe prin a reduce. Este în regulă să-ți acorzi puțin timp pentru a modera sau a opri ceva care te rănește.
8. A restarta înseamnă a crea și a atinge noi obiective. Și știi foarte bine că noi oamenii suntem cei mai fericiți când avem un scop și ne apropiem încet încet de el. Nu totul se rezumă la rezultatul final. De fapt, atunci când realizezi un vis, trebuie să găsești unul nou cât mai curând posibil pentru a rămâne în formă emoțională. Gândește-te așa: poți fi fie verde și în creștere, fie copt și putrezit. Cum preferi?
9. A o lua de la capăt înseamnă a-ți oferi o șansă la fericire reală. Va trebui să fii curajos și să vrei să înveți lucruri noi, dar cât de rău poate fi asta? În cel mai rău caz, vei dobândi abilitățile de care ai nevoie pentru a începe următorul proiect.

 

Găsirea unor modalități de a începe din nou vă va oferi energie.

Emoția de a te îndrepta către ceea ce îți dorești îți va aduce și fericire.

Doar să începi cu puțin și să nu pui prea multă presiune asupra ta. Vei ajunge acolo mai devreme decât crezi.

 

Resetarea, însă, se poate aplica doar la nivel psihic. Imaginează-ți că ai ajuns la serviciu și ești întâmpinat de o problemă pe care trebuie să o rezolvi. În acel moment, probabil vei fi frustrat. În loc să spui ceva nepoliticos sau să reacționezi negativ, poți să închizi ochii și să numeri până la 10 foarte încet. Peste acel 10, gândește-te să îți resetezi emoțiile, să ridici capul și să te concentrați pe o soluție la problemă. Orice ai face, rareori există un moment prost pentru a te opri și a te aduna. O resetare mentală bună te poate ajuta să nu acționezi din furie și să spui ceva ce ai putea regreta. De asemenea, te poate ajuta să lași în urmă emoțiile negative, pe măsură ce lași în urmă părțile proaste ale zilei.

Dar ești conștient de toate aceste lucruri? Că ești în momentul în care ai nevoie de un restart, de orice fel?

Ce este, de fapt, conștientizarea de sine?

Conștientizarea de sine implică percepția noastră asupra diferitelor aspecte ale sinelui, inclusiv trăsături, comportamente și sentimente. În esență, este o stare psihologică în care propria persoană este în centrul atenției. Și deși studiile arată că un sentiment mai complex de conștientizare de sine apare în jurul vârstei de un an și devine mult mai dezvoltat până la aproximativ 18 luni, nu acordăm importanța necesară.

Conștientizarea de sine este abilitatea de a te concentra asupra ta și asupra modului în care acțiunile, gândurile sau emoțiile tale se aliniază sau nu cu standardele tale interne. Dacă ești foarte conștient de tine, poți să te evaluezi obiectiv, să-ți gestionezi emoțiile, să aliniezi comportamentul cu valorile tale și poți înțelege corect cum te percep alții.

Este o abilitate rară, deoarece mulți dintre noi facem o spirală în interpretări bazate pe emoții ale circumstanțelor noastre.

Și există două tipuri de conștientizare de sine:

1. Conștientizarea publică de sine: a fi conștient de modul în care ne putem arăta celorlalți. Datorită acestei conștiințe, este mai probabil să aderăm la normele sociale și să ne comportăm în moduri care sunt acceptate din punct de vedere social.
2. Conștientizarea de sine privată: a fi capabil să observai și să reflectezi asupra stării interne a cuiva. Cei care au conștiință privată de sine sunt introspectivi și abordează sentimentele și reacțiile cu interes. De exemplu, poți observa că te încordezi în timp ce te pregătești pentru o întâlnire importantă. Observarea senzațiilor fizice și atribuirea corectă a acestora anxietății tale legate de întâlnire ar fi un exemplu de conștientizare privată de sine.

Atunci când privim în interior, ne putem clarifica valorile, gândurile, sentimentele, comportamentele, punctele forte și punctele slabe. Suntem capabili să recunoaștem efectul pe care îl avem asupra celorlalți. Iar cercetările arată că oamenii cu conștiință de sine sunt mai fericiți și au relații mai bune. Ei experimentează, de asemenea, un sentiment de control personal și social, precum și o mai mare satisfacție în muncă.

Beneficiile conștientizării de sine

– Ne oferă puterea de a influența rezultatele
– Ne ajută să devenim mai buni factori de decizie. Ne oferă mai multă încredere în noi – astfel încât, putem comunica ferm și clar
– Ne permite să înțelegem lucrurile din mai multe perspective
– Ne eliberează de presupunerile și părtinirile noastre
– Ne ajută să construim relații mai bune
– Ne oferă o abilitate mai mare de a ne regla emoțiile
– Reduce stresul
– Ne face mai fericiți

Drumul către conștientizarea de sine este o călătorie. Oamenii cei mai conștienți de sine se văd pe ei înșiși în căutarea stăpânirii mai degrabă decât la o anumită destinație. Pe măsură ce avansezi în dezvoltarea conștiinței tale de sine, întreabă-te constant: „Cum mă voi îndrepta spre cea mai bună versiune a mea astăzi?”

Orice amânare te tine departe de ceea ce meriți cu adevărat, departe de ceea ce îți dorești.

Când vei apasă butonul de RESTART?