Control vs Autocontrol

A avea putere asupra celorlalți și a avea alegeri în propria viață au o bază esențială: CONTROLUL vs AUTOCONTROLUL care poate fi definiția pe scurt a repetiției care este mama învățăturii.

Credința în capacitatea cuiva de a exercita controlul asupra mediului și de a produce rezultatele dorite este esențială pentru bunăstarea unei persoane. A fost demonstrat de atâtea ori că percepția controlului nu este doar de dorit, dar este o necesitate psihologică și biologică.

Așa că vă invit să descoperiți în articolul următor de ce avem în ADN necesitatea controlului și a alegerii.

Propun, însă, să vorbim la început despre AUTOCONTROL și vreau să vă arăt cât de importantă este această putere, dând câteva exemple clare.

Începem cu exemplul cel mai des întâlnit pentru că este un ritual anual prin care trec mulți oameni. Se trezesc în prima zi a anului jurând solemn că vor ține o dietă în acel an. Dar puneți o felie de tort de ciocolată în fața lor și nu durează mult până când vor ceda tentației. Dacă ți s-a întâmplat, probabil că nu ești singur. Totul este despre autocontrol sau lupta dintre „vrei” și „ar trebui”.

Autocontrolul este abilitatea de a-ți gestiona emoțiile și acțiunile, astfel încât să nu te îndepărtezi de la calea ta și să fii capabil să-ți atingi obiectivele pe termen lung. Filosofii au subliniat importanța autocontrolului încă din cele mai vechi timpuri. Stăpânirea de sine este importantă în vremurile de astăzi când există atât de multe distrageri în jurul nostru.

Ce faci când tentația este în fața ta, dar trebuie să realizezi ce este de fapt important pentru tine?

Îți exersezi autocontrolul. Cu alte cuvinte, nu ceda tentației de a mânca prăjitura cu ciocolată și, în schimb, stabilește un program și un meniu care te ajute să duci la bun sfârșit planul.

Înțelegerea importanței autocontrolului joacă un rol vital în a ne ajuta să reușim în viață, pe orice plan. Întotdeauna vor exista lucruri care ne tentează și ne distrag atenția de la obiectivele și angajamentele noastre. Conștientizarea importanței autocontrolului este cea care ne determină să facem alegerile corecte. Obiectivele noastre necesită concentrarea și angajamentul nostru neclintit, iar autocontrolul este mecanismul care ne împiedică să ne abatem de la calea noastră.

Dar nu toată lumea reușește să-și exercite autocontrolul. Oamenii care se luptă cu autocontrolul s-ar putea să întâmpine greutăți până își ating obiectivele. Autocontrolul este pastila magică care poate avea un gust amar, dar oferă rezultatele dorite.

Autocontrolul te poate ajuta să îți perfecționezi abilitățile de conducere și să trăiești o viață fericită și împlinită. Iată câteva beneficii ale autocontrolului: abilitatea de a lua decizii, șanse mai mari de succes, relații personale mai bune. În plus, autocontrolul te poate face să excelezi. Fie că vorbim despre un examen sau despre un task pe care trebuie să îl finalizezi cu succes.

Autocontrolul este arta de a face alegerile corecte fără a te simți în conflict. O persoană stăpânită se concentrează doar pe obiectivele ei și ia decizii ținând cont de obiectivele finale.

Dar ce se întâmplă când simți că trebuie să controlezi totul în jurul tău? De ce simți asta?

Dorința de control poate fi înrădăcinată într-o teamă de incertitudine. Să ai viața controlată pare un lucru pozitiv și, în majoritatea cazurilor, poate fi. Dar pentru unii oameni, nevoia de a controla totul poate deveni consumatoare.

Dacă simți nevoia să controlezi toate lucrurile și evenimentele din jurul tău, s-ar putea să te consideri un perfecționist, ținându-te pe tine (și pe alții) la standarde foarte înalte.

Poate că ai tendința de a întâmpina probleme atunci când lucrurile nu merg conform planului sau se schimbă în mod neașteptat. S-ar putea chiar să te trezești trecând, în mod repetat, prin aceleași situații în timp ce cauți să recâștigi sentimentul de control.

De ce CONTROLUL creează conflict?

Pune-ți această întrebare: cum te simți când ești sub controlul altcuiva? Imaginează-ți că ești căsătorit cu cineva care controlează prea mult. Sau și mai rău, imaginează-ți că ești sclavul cuiva. A fi controlat nu este distractiv – și de aceea avem tendința de a ne răzvrăti.

Psihologii numesc această reactanță de calitate: dorința de a face lucrurile care sunt interzise. De exemplu, încercarea de a controla dieta soțului/soției poate fi întâmpinată cu un consum crescut de alimente nesănătoase, doar pentru a vă deranja. Acesta este motivul pentru care, în relațiile cu adulți, fie poți avea control asupra celorlalți, fie poți avea dragostea lor – nu pe amândouă. Și pentru că iubirea este o nevoie atât de fundamentală pentru noi, controlul excesiv nu este bun pentru fericire.

Există un motiv înrudit pentru care controlul excesiv asupra celorlalți scade fericirea: are ca rezultat ceea ce binecunoscutul psiholog motivațional David McClelland numește „stresul de putere”, care este tendința de a deveni furios și frustrați atunci când ceilalți nu se comportă așa cum doriți.

Se pare că luăm cele mai bune decizii atunci când suntem expuși la un set divers de opinii și idei. Acesta este motivul pentru care este important să te înconjori de oameni dintr-o varietate de medii. Când îi controlăm prea mult pe ceilalți, luarea deciziilor are de suferit, pentru că îi alungăm pe cei care nu sunt de acord cu noi și, astfel, ne înconjurăm doar de cei cărora le place să fie controlați.

Atunci când vrei să controlezi ceva atât de rău (să zicem, să obții o anumită slujbă), probabil că vei sacrifica alte lucruri. Descoperirile lui Vallerand și colegii săi arată că a fi obsedat de ceva are un impact negativ nu doar asupra propriei sănătăți fizice și emoționale, ci și asupra sănătății relațiilor cuiva.

De ce pierderea controlului te poate face mai fericit?

Ființele umane au o dorință profundă de certitudine și control.

Mai multe studii arată că această nevoie servește cel puțin două scopuri importante. În primul rând, ne ajută să credem că putem modela rezultate și evenimente după bunul nostru plac. Adică, cu cât ne simțim mai controlați, cu atât ne simțim mai eficienți în ceea ce privește obținerea rezultatelor pe care le dorim, iar acest sentiment de competență sporește bunăstarea.

De aceea suntem motivați să căutăm controlul. Într-adevăr, studiile arată că cei cu o nevoie mai mare de control își stabilesc în general obiective mai înalte și, de asemenea, tind să obțină mai mult. Dar poate merge prea departe? Căutarea controlului poate submina fericirea? Răspunsul, se pare, este da. Căutarea controlului este un lucru bun, dar numai până la un punct. Dincolo de acest punct, dorința de a controla te poate face nefericit.

Deoarece controlul excesiv scade fericirea, ar fi în mod clar util să găsim modalități de a-și controla tendințele de căutare a controlului. O sugestie? Învață să apreciezi, mai degrabă decât să eviți, incertitudinea.

Cum poți face asta? Recunoașterea importanței incertitudinii pentru condimentarea vieții este un început bun. Știm cu toții, la un anumit nivel, că incertitudinea este importantă, motiv pentru care evităm să citim „alerte spoiler” înainte de a merge la un film. Și totuși, deși recunoaștem instinctiv rolul pozitiv pe care îl joacă incertitudinea, ne simțim și amenințați de ea și credem că atenuează fericirea.

Preluarea controlului asupra ta

Dacă incertitudinea este importantă pentru fericire, de ce suntem, în general, contrarii față de ea?

Deși incertitudinea este un lucru bun pentru evenimentele pozitive, nu este pentru cele negative. La fel cum incertitudinea poate intensifica sentimentele pozitive atunci când lucrurile ies bine, ea le poate intensifica pe cele negative atunci când ies prost.

Un alt motiv, bănuiesc, are de-a face cu cât de mult deținem controlul asupra vieții noastre. După cum poate ai descoperit din experiența personală, nu putem aprecia incertitudinea dacă simțim că viața noastră nu este controlată. Doar atunci când viața este sub control – cel puțin în ceea ce privește lucruri importante precum sănătatea, relațiile și securitatea financiară – suntem capabili să apreciem incertitudinea.

Rezultă, așadar, că o modalitate de a ajunge să fii într-o poziție în care poți aprecia incertitudinea este să-ți iei viața sub control mai întâi. O mare parte din acest lucru poate implica să nu muști mai mult decât poți mesteca. Cei mai mulți dintre noi duc vieți atât de frenetice și pe repede înainte, încât suntem în mod constant în criză de timp.

Nu putem controla sentimentele și deciziile altora, dar ne putem asuma responsabilitatea pentru propria bunăstare.