restart zone_coach_mentor

MENTOR SAU COACH? PRINCIPALELE DIFERENȚE ȘI CUM TE AJUTĂ PROGRAMELE DE MENTORAT

Conceptele de mentorship sau coaching pot fi des încurcate, din cauza ideii principale ce stă la baza fiecăruia, și anume de a ajuta o persoană să devină o versiune mai bună a sa. Însă, cu toate că există suficiente similitudini între cele doua concepte, ele sunt diferite prin modalitatea prin care un mentor sau un coach se raportează la persoana pe care o ajută.

Există o multitudine de definiții ale fiecăruia dintre cei doi termeni.

Un coach, în general, va oferi îndrumarea necesară clientului pentru a atinge un scop final și îl va ajuta să își atingă maximul de potențial, având în spate un training special făcut pentru a putea ajuta la rândul lor pe alții. Potrivit lui Hawkins, un coach poate avea mai multe roluri în procesul de cunoaștere al clientului. Îl poate ajuta concret să-și perfecționeze aptitudini specifice pentru job (skills), să maximizeze nivelul de performanță (performance),  să-l ajute să treacă la următorul nivel superior de funcționare într-un aspect anume (transformation) și să îl ajute să se dezvolte pe termen lung (development). Am putea spune că doar în ceea ce privește acest ultim aspect, rolurile unui coach și ale unui mentor se întrepătrund.

Mentorii sunt cei care împărtășesc cunoștințele, aptitudinile și experiențele lor pentru a-i ajuta pe alții să crească și să se dezvolte. Prin programe de mentorat, o persoană care își dorește să facă o schimbare în viața sa, va învăța cum să se mențină constant în cercul armoniei. Clutterbuck consideră că rolurile unui mentor sunt de al ajuta să managerieze relațiile, să-l încurajeze să își descopere abilitățile, să creeze un spațiu deschis și sincer, să ofere respect și să răspundă la nevoile discipolului.

În viață, cu toții ne învârtim în cercuri, ne învârtim între aceleași tipuri de emoții. Astfel, am putea spune că cercul armoniei este definit prin emoții bune, pozitive, constructive, optimiste. În timp ce cercul dizarmoniei ar fi reprezentat de acele emoții mai puțin pozitive, care ne țin pe loc, nu ne ajută să avansăm.

Indiferent de context, Schimbarea este unica constantă! Trebuie doar să realizezi când ai nevoie de ajutor și în ce fel. Pe o scară a timpului, acest moment este pentru tine episodul transformațional. Ajungi la conștientizare, iar mai apoi, alegerea îți aparține!

Programele de mentorat transformațional te vor ajuta să identifici tiparele negative care te țin pe loc, să conștientizezi unde te blochezi și de ce, să elimini scuzele invocate inconștient pentru a nu face o schimbare de teama față de necunoscut și te vor alinia cu misiunea ta, valorile tale și, mai ales, cu semnificația vieții tale.

Harta personală pe care o vei creiona împreună cu mentorul îți dă posibilitatea să înțelegi și să observi felul în care comportamentele tale actuale sunt influențate de tiparele și programele mentale personale și ancestrale. Primești ustensilele pentru a acționa asemeni unui chirurg. Vei ști ce ai de făcut pentru a desena pe harta vieții un traseu cât mai potrivit.

EȘTI PREGĂTIT SĂ IEI O DECIZIE CARE ÎȚI VA SCHIMBA VIAȚA

ȘI TE VA FACE SĂ TRĂIEȘTI ÎNTR-UN CERC ARMONIOS?