Tiparele negative – cum scapi de ele?

Întârzii mereu la muncă, la întâlniri sau la școală? Nu te trezești la timp? Se repetă decepțiile în dragoste?

Dacă ai răspuns deja cu „da” la întrebările mele înseamnă că și tu ai tipare sau modele negative care îți conduc viața.

Te voi ajuta să înveți cum să scapi de ele! Și, nu uita, fiecare experiență de acest fel, spune o poveste. Poveștile pe care le trăim, ne ajută să creștem.

Probabil, dacă ai răspuns deja „da” te-ai și întrebat de câteva ori de-a lungul timpului „De ce mie?”, „Iarăși?”. Asta înseamnă că situațiile din viața ta s-au repetat în buclă. Chiar dacă pot fi diferite, în fond, ajung la același punct – ceva din ce tu faci greșit te aduce în același cerc. Dacă o primă întâmplare o poți pune pe seama unor cauze externe ție, apoi pe seama unei coincidențe, ei bine, o a cincea întâmplare asemănătoare (să întâzii, să adormi târziu, decepțiile amoroase…extrapolezi tu) deja se transformă în tipar.

Printre cele mai comune tipare negative ar putea fi, printre altele, nerespectarea deadline-urilor, adormitul târziu în noptee, somnul lung, mâncatul emoțional, renunțarea la jumătatea taskului, deficitul de concentrare sau chiar alegerea unor parteneri toxici.

Te întrebi ce este de făcut?

În primul rând, trebuie să înveți să fii disciplinat. Însă, oricât de ciudat sună, poate fi mai aplicat să faci liste! Soluția stă în a despica firul în patru până vei ajunge la adevăratele motive care te conduc să te comporți după aceste tipare negative. Scrie pe o foaie toate tiparele negative pe care crezi că le ai. Ia-le pe rând și scrie apoi 5 întâmplări legate de un tipar anume. Vezi care sunt acele situații care se repetă și ce poți face pentru a le corecta.

Ne întoarcem la exemplul dat anterior – obișnuiești să întârzii la orice întâlnire. Motivele ar putea fi: te-ai trezit târziu, a fost trafic, nu ai găsit loc de parcare, ai muncit pentru alte taskuri până în momentul în care îți propusesei de fapt să pleci spre meeting.

Următorul pas este să analizezi fiecare motiv în parte și să cauți cel de-al doilea „de ce?”.

  • De ce te-ai trezit târziu? Pentru că ai ignorat alarma.
  • De ce ai fost prins în trafic? Pentru că nu ai estimat bine timpul sau nu te-ai ajutat de un navigator.
  • De ce nu ai găsit loc de parcare? Pentru că nu cunoșteai zona și nu ți-ai făcut un mic research înainte.
  • De ce ai pierdut autobuzul? Pentru că te-ai oprit să cumperi o cafea, neavând timp să o bei acasă din cauză că poate te-ai trezit mai târziu.
  • De ce ai muncit până în buză? Pentru că nu ai estimat corect timpul de care ai nevoie pentru fiecare task sau te-ai supraestimat.

Aflând „de ce-ul” din spatele fiecărei cțiuni vei putea găsi rapid și soluțiile care îți sunt mai la îndemână și care nu te vor obosi atât de tare precum să încerci să fii disciplinat doar pentru că îți impui asta.

Am și o veste bună pentru tine!

 

Tiparele mentale se pot manifesta și pozitiv, nu doar negativ. Toate tiparele care astăzi se manifestă negativ, pot fi transformate. Iar pentru asta, avem la îndemână harta personală.

Harta personală este un instrument de autocunoaștere care, prin analizarea programelor ancestrale identificate, te vor ajuta să găsești răspunsurile la comportamentele tale actuale.

Mai sus ți-am dat un exemplu ușor de înțeles însă, prin harta personală, putem merge mai în profunzime, analizând fiecare tipar și găsind soluțiile potrivite pentru a transforma tiparele negative în unele pozitive și astfel, să recapeți puterea personală și să devii cea mai bună versiune a ta.

Ești pregătit să navighezi pe harta propriei vieți știind că destinația este transformațională?

Dacă ești pregătit să inițiezi schimbarea și să vezi  rezultatele pe care le poți obține, stabilește o întâlnire cu noi aici.

Apasă pe butonul de Restart!